vlierbes,leesblind

5 gemakkelijke tips om van je leesblindheid af te komen

Ken je dat gevoel: je hebt een tekst gemaakt, je scriptie, een blog of je projectplan, en je ziet het gewoon niet meer. Je ziet het echt niet meer. Je leest het over en over en iedere keer haal je er weer een dingetje uit. Of je merkt dat je alleen nog maar aan het scannen bent. Leesblind. Althans, even voor dat moment. Hier heb je 5 tips om jezelf te helpen.

gun jezelf de tijd

Ken je dat? Je staat ‘s morgens net iets te laat op, moet alles gehaast doen en juist dan….gaat het fout. En kost alles je nog veel meer tijd. Dat is niet anders als met het schrijven van teksten. Dus gun jezelf de tijd. Gun jezelf ook een rustige werkplek. En ga lekker aan de slag! Je zult zien dat je sneller klaar bent en dat je verhaal veel beter loopt.

vlierbes,tekst,leesblindheid

d? t? of gewoon maar allebei?

Heb je het gevoel dat deze keuze meer op Russisch roulette lijkt? Dat hoeft natuurlijk niet zo te zijn. Je hebt ezelsbruggetjes, zoals het ‘kofschip’ of ‘fokschaap’. Je kunt het werkwoord door het werkwoord ‘verkopen’ vervangen (ja, je krijgt dan heel rare zinnen, maar het helpt je wel bij het bepalen of je nu een d of t moet gebruiken). En je kunt de werkwoordvervoeging raadplegen op deze heel handige site.

een tweede lezer

Laat een ander je tekst nalezen. Nog bij voorkeur iemand die niet zo diep in de materie zit als jij. Die persoon kijkt er weer met een frisse blik naar en zal je waarschijnlijk vragen stellen als iets niet duidelijk is. Dan heb je gelijk mooie feedback waar je je tekst nog verder aan kan scherpen. Die terugkoppeling is dan eigenlijk nog een extra kadootje, naast de eventuele verbeteringen qua spelling en grammatica.

tekst,leesblind

print of scherm?

Je maakt een tekst over het algemeen op een pc of tablet. Je documentatie is dan gemakkelijk om mee te nemen en het is natuurlijk gemakkelijk om veranderingen aan te brengen. Het is gebleken dat wanneer je de tekst uitprint, op papier, je voor je gevoel een nieuwe tekst aan het lezen bent. Hierdoor kijk je weer op een andere manier naar je woorden. Ook dit helpt je om je leesblindheid een flinke das om te doen!

lees hardop

Dit voelt misschien een beetje raar als er mensen om je heen zitten, maar het werkt wel! Dus zoek even lekker een plekje op, waar je ongegeneerd je tekst hardop kunt lezen. Je zult merken dat je dan in no time zinnen eruit pikt die niet zo lekker lopen en nog een beetje aandacht verdienen.

Succes en nog meer plezier met deze tips. Hebben ze je geholpen? Hoe leuk is het dan wanneer je dit bericht deelt in je netwerk, zodat anderen er ook wat aan hebben.

Reageer op dit artikel

geef een reactie

  Subscribe  
Abonneren op