controle,tekst,zakelijke tekst,redigeren,redactie

een zakelijke tekst redigeren?

Schrijf je zelf (veel) teksten of word je weleens gevraagd om ‘even naar een tekst te kijken’? Dan zou het zomaar kunnen zijn dat je niet weet waar je moet beginnen.

Zeker bij langere teksten kan het best een beetje overweldigend zijn, al die informatie.

En stel…je hebt naar die tekst gekeken. Het wordt gepubliceerd. En dan blijken er toch nog fouten in te zitten. Echt heel vervelend. Want een goede tekst is en blijft toch een visitekaartje.

Wil je dat voorkomen?

Onderstaande tips kun je prima gebruiken voor bijvoorbeeld:

  • een brief
  • een blog of websitepagina
  • een rapport
  • projectplan
  • en…vul zelf maar in

#1 lees de tekst een keer helemaal door

En dat is het dan ook. Alleen lezen. Als het je eigen tekst is, laat ‘m dan een dagje liggen. Of beter, slaap er een nachtje over. En lees je tekst dan nog een keer helemaal door. Alleen lezen dus.

#2 verbeter type- en spelfouten

Vooral Word is daar heel geduldig in. Selecteer de juiste taal. En glij dan zo door de tekst heen met de automatische spellingcontrole.

#3 maak passieve zinnen actief

Actief? Ja. Dus geen lijdende werkwoorden. Wat? Kijk maar eens naar dit voorbeeld.

Dus niet: Het raam werd schoongemaakt door mijn vader.

Maar wel: Mijn vader maakte het raam schoon.

De trigger in dit voorbeeld is het werkwoord ‘worden’. Dus kun je dit werkwoord vermijden? Doen.

#4 gebruik eigentijdse woorden

Ja, nee, tuurlijk. Je kunt woorden uit een grijs verleden gebruiken. Maar ik denk dat niemand daar echt vrolijk van gaat worden. Maar je kunt er natuurlijk ook in doorslaan, in dat eigentijdse.

Belangrijk hierbij is vooral dat je je doelgroep voor ogen hebt. Dus schrijf je voor je oma? Of voor de buurjongen van drie huizen verderop.

#5 zorg dat de tekst er overzichtelijk uitziet

Handige haakjes hierbij zijn:

  • Gebruik opsommingstekens, zoals hier. Mensen houden van scannen.
  • Gebruik tussenkoppen met een relevante oneliner. Zoals in de krant bijvoorbeeld.
  • Gebruik voldoende witregels.
  • Maar ook voldoende wit tussen de regels.
  • En schrijf korte zinnen van maximaal 12 – 16 woorden. Dan maak je ook gelijk minder spelfouten.

#6 kijk kritisch naar de tekst

Schrijven is schrappen. Dat is voor jouw tekst niet anders. Dus eruit met overbodige woorden en zinnen. Heb je iets twee keer verteld? Dat is echt niet nodig. Je lezer kan het altijd nog een keer teruglezen.

Maak je verhaal bondig en stupid simple. Mensen zijn lui. En ze willen snel en duidelijk geïnformeerd worden. Anders ben je ze al kwijt, voordat jij je boodschap hebt overgebracht. Zonde van je tijd dus.

En zorg ervoor dat je tekst in een logische volgorde staat. Neem je lezer mee. Begeleid hem in jouw verhaal. Zorg dat hij het snapt.

#7 bekijk de inleiding kritisch

Een goede inleiding vertelt in een paar zinnen waarom je lezer jouw tekst echt moet lezen. Doe je dat niet goed? Dan ben je je lezer kwijt voordat je begonnen bent.

#8 wat is het doel van je tekst?

Als het goed is, heb je van tevoren bepaald welke informatie je lezer nodig heeft. Of welk probleem hij heeft. Nu dat dat tekst er ligt, doe dan nog eens een check of je al jouw doelen voldoende laat terugkomen. Voldoende, hè. Dat is niet overvloedig, zichzelf herhalend en wollig.

#9 verzin een goed einde

Hoe dat eruitziet, is natuurlijk ook afhankelijk van het soort tekst. Bijvoorbeeld: zou een conclusie goed kunnen passen? Of een samenvatting? Maar misschien wil je dat je lezer iets gaat doen.

#10 verzin een pakkende titel / onderwerp

Raar, dat deze tip als laatste staat. Je begint toch met het onderwerp? Nee. Vaak is het veel handiger om die pas achteraf te bedenken. Probeer maar eens uit. Je zult zien dat dat veel beter werkt.

 

Kun je met deze info met (meer) vertrouwen een tekst controleren?

Weet je wat je ook nog kunt doen? Hou dit lijstje bij de hand als je een tekst schrijft. Dat gaat je heel veel tijd schelen.

Veel plezier!

Reageer op dit artikel

geef een reactie

  Subscribe  
Abonneren op