boekrecensie Vlinderjongen – Beyza Opoz

De thema’s pesten en vriendschap zijn de hoofdelementen van dit intrigerende verhaal. Daardoorheen loopt het verhaal van een jongen met een vreselijke huidziekte, wat hem tekent voor zijn leven. En niet alleen zíjn leven, maar ook dat van iedereen die hem ontmoet. Dit zijn de pakkende ingrediënten van de debuutroman van Beyza Opoz.

het verhaal

Meryl groeit op in een gezin waar iedereen zijn en haar eigen problemen heeft. Al jong wordt hij op z’n kop gezeten door zijn broer. Eigenlijk is het een daad van liefde, om ervoor te zorgen dat Meryl met zijn zachte karakter niet het onderspit delft in de harde buitenwereld. Meryl heeft zijn weg hierin gevonden, gesteund door twee ‘vrienden’. Totdat de vlinderjongen weer zijn pad kruist. Wat volgt is een achtbaan van onverwachte ontwikkelingen.

mijn mening?

Je wordt direct in het verhaal getrokken. Al snel bekruipt je het gevoel dat het noodlot ergens toe zal slaan. Zo start het verhaal al:

Het begint geinig, maar eindigt in een serieus drama.

Daardoor blijf je lezen en wil je weten hoe het verhaal afloopt.

Het verhaal bevat ook autobiografische elementen. Doordat het niet alleen maar fictie is, dat voel je, lijken de hoofdpersonen nog dichterbij jou, als lezer, te komen. Ik werd erdoor geraakt in ieder geval. Hierin is de schrijfster zeer goed geslaagd.

De persoonlijkheden worden je geleidelijk aan duidelijk. Vooral die van de hoofdpersoon. Je wordt meegenomen in zijn ontwikkeling en het uiteindelijke resultaat komt dan ook niet uit de lucht vallen. Dat maakt het einde overigens niet minder mooi. Integendeel.

Bijzonder leuk is ook de twist, die de schrijfster zo af en toe aanbrengt. Ze zet dan even het verhaal stil en geeft, als alwetende verteller, commentaar. Zoals bijvoorbeeld over Meryls broer:

Zullen we dit verhaaltje even op pauze zetten? Want ik wil even wat mededelen over mijn lieve, lieve broer Alex. Dus…

De schrijfster kan zich nog verder ontwikkelen door het ‘show, don’t tell’-principe verder uit te werken. Maar ze is nog jong en ik zie veel potentie in haar manier van schrijven. Gaandeweg zal ze, denk ik, meer en meer gaan flirten met woorden en zullen haar verhalen nog beeldender worden. Ik heb er in ieder geval veel bewondering voor wanneer je op zo’n jonge leeftijd zo’n verhaal kunt schrijven.

samengevat

Dit is een beloftevol debuut van Beyza Opoz. Ze weet een verrassend verhaal te schrijven, is niet bang om haar eigen twist aan haar verhaal te geven, heeft de karakters goed uitgewerkt en laat zien dat ze inzicht heeft in de psyche van mensen. Ik kijk in ieder geval uit naar haar volgende boek.

wil je het boek lezen?

Vlinderjongen - Beyza Opoz

1
Reageer op dit artikel

geef een reactie

  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
trackback

[…] de ‘vlinderziekte’. Er wordt met vol lof gesproken over haar talent. Zo schrijft een recensent dat ze veel bewondering heeft voor iemand die op zo jonge leeftijd zo een verhaal kan […]