blogstijlen

Iedereen heeft zijn of haar eigen voorkeuren of stijl. Of dit nu over eten gaat, je kleding, vrienden of over schrijven. Die eigen stijl zie je ook terug in de verschillende soorten blogs. Natuurlijk qua onderwerp. Maar ook in de manier waarop je dat onderwerp ‘bespreekt’.

Wat leuk is, is om eens te kijken welke soorten blogs er zijn. Ter illustratie neem ik als voorbeeld het onderwerp ‘autisme’.

columns

Deze vorm gaat altijd over jezelf. Over dingen die jou zijn overkomen. En mogelijk je mening erover. Of een stukje zelfreflectie. En natuurlijk een combinatie van dit alles. Je loopt het gevaar dat je alleen je problemen van je afschrijft. Je lezers zitten daar niet op te wachten. Een beetje ellende als je vertelt over je leven als autist is prima, vooral als dit doorspekt is van de nodige zelfspot.

hoe doe je dats?

Deze blogs zijn enorm populair. Veel mensen gebruiken internet namelijk om op te zoeken hoe ze iets moeten doen. Wanneer je schrijft over onderwerpen die zich snel doorontwikkelen, kan het zijn dat de inhoud van je blogs snel veroudert. Je zal je teksten dan regelmatig even ‘af moeten stoffen’. Voor autisten en hun naaste omgeving is het bijvoorbeeld heel fijn om tips te krijgen over hoe je met lastige situaties om kunt gaan. Of te weten hoe mooi autisme is en hoe je hier nog meer profijt van kunt hebben.

karakterontwikkeling

Dit wordt steeds meer gedaan door auteurs van fictie-boeken. De karakters uit hun boeken worden in een blog verder uitgewerkt en krijgen daar hun eigen platform. Eigenlijk gaan ze hun eigen, online leven leiden. Of de auteur gaat verder in op bijvoorbeeld actuele nieuwsberichten, gerelateerd aan het boek. De hoofdpersoon is bijvoorbeeld een autistisch meisje. En ja hoor, daar is een artikel in de krant over de toename van het aantal mensen met autisme. Een prachtige kapstok om te verwerken in je blog.

notenkrakers

Stel, je bent gespecialiseerd in een bepaald onderwerp, bijvoorbeeld autisme. En je hebt hier al een boek, of meerdere, over geschreven. Dit type boek is meer het non-fictiegenre. Natuurlijk zijn er ook andere mensen met dit onderwerp bezig en worden er bepaalde nieuwsfeiten of data gepresenteerd. Een mooi haakje om je blog aan op te hangen.

beeldenstormers

In deze blogs worden vooral onderwerpen aan de kaak gesteld. Hoe zit het met de geestelijke gezondheidszorg voor autistische mensen? Of je gaat in op de alsmaar toenemende milieuvervuiling en hoe dit komt. Of die ene actrice die zo raar doet. Het kan ideologisch zijn, maar hoeft dus niet. Je lezerspubliek zal meestal bestaan uit mensen die dezelfde mening hebben: you and me against the world.

newbie

Dit zijn de mensen, net in het vak, met veel enthousiasme, die net iets meer weten dan de doorsneemens. Je bent nog geen expert, en dat is een voordeel: mensen ervaren je als ‘een van hen’, maar ze komen wel naar je toe vanwege je kennis. En doordat je over jouw vakgebied blogt, wordt je expertise steeds groter. Hoe leuk is het als je er net achter bent gekomen dat je autistisch bent en anderen wilt helpen tijdens hun eigen ontdekkingstocht.

genie

Dat wordt je vanzelf, als je je maar lang genoeg vastbijt in je onderwerp. Je laat je expertise zien door regelmatig te reageren op fora, vragen te beantwoorden of ingaan op recente ontwikkelingen, en zo, zonder arrogant te worden, je kennis te delen. Mensen zullen je dankbaar zijn om wat je te bieden hebt.

de verzamelaar

Deze blogger struint het internet en andere media af op zoek naar informatie, meningen en nieuwe ontwikkelingen over een onderwerp. Hij verzamelt dit en verwerkt delen hiervan in een artikel, uiteraard met bronvermelding. Wanneer je het goed doet, heb je ook oog voor het waarheidsgehalte en lezen mensen je teksten, omdat ze je hierin vertrouwen. En dus weten dat ze de juiste informatie lezen. Dit zie je bijvoorbeeld gebeuren op een platform, speciaal voor autistische mensen.

Heb jij een ander doel met je blog? Of combineer je stijlen? Ik ben heel benieuwd naar je verhaal.

Reageer op dit artikel

geef een reactie

  Subscribe  
Abonneren op