uitstelgedrag, focus,uitstellen

uitstelgedrag? 5 tips om ver(der) te komen

do not dwell in the past
do not dream of the future
concentrate the mind on the present moment

Buddha

Yup, vanmorgen was weer zo’n ochtend. Ik stond op en dacht: ik ga vandaag dit en ik ga vandaag dat….en ik voelde het al: dit gaat weer zo’n dag worden, dat ik ‘s avonds, moe, niet voldaan, in bed lig en denk: dit is een dag om h e e l snel te vergeten. Daarom, voor mezelf en voor al die anderen, die dit herkennen: 5 tips om uitstelgedrag euh….uit te stellen.

perfectie of optimalisatie?

Heb je wel eens zware (werk)stress ervaren of zelfs een burn-out? Of heb je op een andere manier het geluk gehad een persoonlijk traject te mogen volgen? Dan herken je vast wel dat je ergens de vraag is gesteld: ga je voor perfectie of voor optimalisatie. Of een vraag die daarop lijkt natuurlijk. Het sociaal wenselijke antwoord is natuurlijk dat je voor het 2e kiest. Maar is dat ook echt zo?

De meesten van ons streven deep down naar perfectie. Je vergelijkt jezelf met een ander, die op die competentie, of op dat kennisvlak, net iets beter is. We reageren daar allemaal anders op. De een zal wel eens laten zien wat hij of zij echt waard is. Maar degenen onder ons die uitstellen, hebben de neiging om dan maar iets anders te gaan doen. Vaak is dat een stuk minder productief. Zonde. Want als je je realiseert dat je

 • net zoveel toe te voegen hebt als ieder ander, van wie je denkt dat hij of zij beter is.
 • je de dingen echt niet perfect hoeft te doen, want wat is nou eigenlijk perfectie? Iedereen kijkt daar toch weer anders tegenaan.
 • leven er leuker uit gaat zien wanneer je ‘s avonds bedenkt: goh, ik ben trots op wat ik heb gedaan vandaag!

je in the end of the day een stuk minder hebt uitgesteld.

een ding tegelijk

Het tegenovergesteld van ‘een ding tegelijk’ is multitasken. Veel van ons zeggen, dat ze het kunnen. De een is er ook wat handiger in dan de ander. Maar uiteindelijk krijg je toch veel minder gedaan dan wanneer je je focust op een ding. Geloof je me niet?

Ok, dan gaan we een test doen. Pak pen en papier, en een stopwatch. Op je telefoon zit er vast wel een. Ok. Zet je stopwatch aan en schrijf:

 • 1 ma
 • 2 di
 • 3 wo
 • 4 do
 • enzovoort
 • t/m 28 zo

en zet je stopwatch stop. Hoeveel staat er op de teller? Schrijf dat op.

Ok, nu doen we het volgende. Zet weer je timer aan en schrijf op je blad 1 t/m 28 en daarna, achter die getallen ma, di, wo enzovoort. Dus uiteindelijk krijg je hetzelfde resultaat als bij de 1e keer, maar dan op een andere methode. Hoe lang heb je er dit keer over gedaan?

Waarschijnlijk (een stuk) korter dan de 1e keer. En die tijd win je, keer op keer, wanneer je je focust op een taak tegelijk, die afmaakt, en dan doorgaat naar de volgende taak. Ook bij die vervelende klussen. Hoe lekker is dat?

belonen

Ah, ja, nee, dat klopt: die leuke dingen, die doen we meestal wel. Soms zijn dat ook acties die ons niet zoveel opleveren. Maar als je houdt van je werk zijn er, hopelijk, veel activiteiten die je leuk vindt. Ok. Maar er zijn er altijd die echt snoeivervelend zijn. En die stellen we uit. Of niet? Maar ze moeten wel gedaan worden. Toch?

Mijn moeder deed het vroeger al: als je nou even dit doet, dan doen we daarna samen een spelletje. Ik hou er erg van om mezelf te belonen. Even lekker in bad. Een kopje koffie drinken, met mijn lief. Een wandeling met de hond. Of weer doorgaan met dat leuke project waar je veel energie van krijgt. Vul ze voor jezelf maar in. Trouwens, met ‘belonen’ bedoel ik niet direct dat je jezelf dure kado’s geeft.

Wat ik wil zeggen is: spreek met jezelf af, dat als je een vervelende activiteit hebt afgerond, je jezelf beloont met iets wat je graag doet. Moet jij eens kijken hoe snel je weer wat leuks aan het doen bent. En lekker productief geweest bent!

stoppen met proppen

Ben je ook één van die mensen die denkt dat ze wonder(wo)man zijn? Dat ze denken het werk van twee dagen in een dag te kunnen proppen? Ik ben er wel een van en ik word soms gek van mezelf. Hoe demotiverend is het als je het niet afkrijgt. Waarom zou je dan überhaupt beginnen?
Maak daarom een to do van een beperkt aantal taken (vergeet ook niet die minder leuke taken!) of van die ene, heel grote taak. En parkeer al die andere to do’s op een lijst voor de komende dagen, weken, maanden. Focus je op die paar taken voor vandaag. Hoe lekker is het
 • als je alles afhebt?
 • en nog tijd hebt voor leuke dingen?
 • of misschien nog iets anders op kunt pakken?

maak je hoofd leeg

Je kent vast wel die tip van dat notitieboekje naast je bed. Dat als je ’s nachts wakker wordt met een ingeving, je die even op papier kunt zetten. Dat soort briljante ideeën of gedachten aan dingen die je nog moet doen, heb je vast niet alleen ’s nachts.
Dus zorg dat je altijd een boekje of je telefoon bij je hebt om even iets te noteren. Dat geeft je zoveel rust in je hoofd. Je hoeft het dan namelijk niet constant te onthouden. Je hoeft niet bang te zijn dat je iets vergeet. En hiermee maak je je hoofd leeg en kun je je dus focussen op wat je op dat moment aan het doen bent. Doen!

I long to accomplish a great and noble task,
but it is my chief duty to accomplish small tasks as if they were great and noble.

Helen Keller

Reageer op dit artikel

Laat als eerste een reactie achter.

geef een reactie

  Subscribe  
Abonneren op