RAT (Remote Associate Test)

creativiteitsonderzoek

Wanneer je het hebt over creativiteitsonderzoek is het breed geaccepteerd dat ‘het samenbrengen van dingen of gedachten’ creatieve uitkomsten kan opleveren. Vaak zijn dit de onderwerpen die in eerste instantie niets met elkaar te maken hebben. Maar in combinatie met elkaar ineens heel andere, creatieve en authentieke inzichten kan geven. Dit gebeurt ook wanneer je iemand de vraag zou stellen: waar doet je dit allemaal nog meer aan denken?

divergerend denken

Het vermogen om veel en soms vergezochte associaties te hebben, is divergent of divergerend denken. Je hebt het pas over ‘creativiteit’ wanneer die associaties ook nog bruikbaar zijn. Dus divergent denken is een competentie die de kans op creatieve ideeën vergroot.

verwarrend

Tests die het divergerend denkvermogen vaststellen worden vaak verward met het meten van creatief denkvermogen. Zoals gezegd, het een sluit het ander niet uit. Maar je moet het meer zien als een tool om te kijken of iemand eventueel in staat is creatief te denken.

RAT

Zo’n test, om het combinerend denkvermogen te meten, heet de ‘Remote Associates Test’ of kort ‘RAT’ (verre associatietest). Deelnemers krijgen een lijst van telkens drie woorden. Hierbij krijg je de vraag: wat verbindt (associeert) deze begrippen? Voorbeelden uit de oorspronkelijk tests van Sarnoff Mednick zijn deze (de mogelijke antwoorden staan helemaal onderaan, leuk om de test ook eerst zelf te doen):

CREAM        SKATE           WATER
SHOW          LIFE               ROW
CRACKER     FLY                FIGHTER
DREAM        BREAK           LIGHT
HOUND       PRESSURE    SHOT

Het bijzondere is dat dit met name verbale associaties (woorden) zijn en dat er maar 1 goed antwoord per 3 woorden gevraagd wordt. Dit, terwijl er heel goed meerdere uitkomsten zouden kunnen zijn. In het dagelijks leven associëren we dit daarom niet direct met creativiteit. Maar de test is dan ook bedoeld om alleen je competentie ‘divergent denken’ te meten en niet je creativiteit.

creativiteit, divergent denken, creatie

mogelijke antwoorden

De antwoorden van de RAT-voorbeelden zijn: ICE, BOAT, FITE, DAY en BLOOD.

Reageer op dit artikel

geef een reactie

  Subscribe  
Abonneren op