creativiteit, alcohol, RAT, competentie

creativiteit en alcohol?

Je bent creatiever onder invloed van alcohol. En of dat betekent dat je beter schrijft, schildert of acteert, maakt niet zoveel uit. Ze (wie dat dan ook is) zeggen dat je beter schrijft met een glaasje op. Om dit verband aan te tonen, zijn al verschillende onderzoeken gedaan. Conclusie?

een schijnbaar verband

Alcohol en creativiteit worden al eeuwen met elkaar in verband gebracht. Denk aan mensen zoals James Joyce, Stephen King, Herman Brood. Om maar eens wat grootheden te noemen. De University of Illinois heeft in 2012 onderzoek gedaan naar het effect van alcohol op je probleemoplossend vermogen. De test werd uitgevoerd op proefpersonen met een promillage van 0,75 en natuurlijk een nuchtere controlegroep. Die 0,75 promille krijg je ongeveer na 2 glazen alcohol voor een vrouw en ca. 3 voor een man. Officieel mag je dan niet meer rijden.

RAT

De test, die de proefpersonen ondergingen, was een RAT-test. RAT staat voor Remote Associate Task. In vergelijking tot de controlegroep, losten de mensen onder invloed de vragen sneller en beter op. Het leek alsof ze beter inzicht kregen in de materie.

creativiteit

Maar de vraag of dit in the end ook tot meer creativiteit leidt, is hiermee nog niet beantwoord. De competentie om divergent te kunnen denken, helpt absoluut mee aan het verhogen van je creativiteit. Maar een directe link is nog niet aangetoond. Eigenlijk simpelweg, omdat creativiteit niet te meten is.

Reageer op dit artikel

Laat als eerste een reactie achter.

geef een reactie

  Subscribe  
Abonneren op