afwijzing,tips,emotie

ben je afgewezen? 9 tips hoe je hiermee om kunt gaan

Het maakt geen verschil waar of door wie je wordt afgewezen: het is en blijft moeilijk om ermee om te gaan. En wanneer je je hart en ziel ergens in gelegd hebt, is het nog lastiger. Je hebt je stinkende best gedaan en dan vertelt iemand je dat het niet goed genoeg is. Hoe lastig is het dan om dat niet persoonlijk op te nemen? En als je dan ook nog eens de neiging hebt om te gaan piekeren, geobsedeerd over wat goed ging en vooral wat er fout ging, kom je in een neerwaartse spiraal.

Daar moet je zo snel mogelijk weer uit! Dus voel je je down, dankzij een afwijzing, lees dan eerst deze tekst!

Eerst uithuilen!

Je gevoelens zijn altijd puur en echt. Dus ga er ook op die manier mee om. Je kent jezelf misschien al goed genoeg om te weten wat je het liefste doet, wanneer je je gekwetst voelt. Een heerlijk lange strandwandeling. Je favoriete nummers op repeat, dagenlang. Neem je tijd. Want stop je het weg, komen die negatieve emoties later nóg een keer terug. En dat wil je niet.

Nee, het is niet persoonlijk

Allereerst: het gaat niet om jou, maar om de match. Dit lijkt zo’n oud en begraven dooddoener. Maar bedenk bijvoorbeeld dat een ontwerper van dat pakje aardbeienthee het echt niet persoonlijk opvat wanneer jij zijn ontwerp niet mooi vindt. Waarschijnlijk volgde hij alleen de instructies op van zijn opdrachtgever. Net als jij. Je hebt je best gedaan. Daar ben ik zeker van. Dus omdat die match er niet is, betekent dat nog niet dat iemand jou niet mag.

Dat is een belangrijk verschil. En dat gaat je vast helpen om die afwijzing te accepteren. En om in no time weer uit je ’emoputje’ te klimmen.

Je bent in goed gezelschap

Iedereen is in zijn leven wel eens afgewezen. En er is altijd wel iemand die rijker, meer aantrekkelijk, sneller, gelukkiger, sterker of gewoon beter is dan jij. Dat is ok. En ook die mensen zijn wel eens afgewezen. Dat is wat alle mensen met elkaar gemeen hebben. Op het moment dat je bent afgewezen, voelt het natuurlijk alsof je echt de enige op deze wereld bent, die zich zo rot voelt. Maar denk eens aan alle mensen, die je kent, die in een lastige periode zitten. Ben je dan nog steeds de enige?

Een keer boos worden is best goed!

Nee, natuurlijk word je daar niet echt heel erg rustig van. Dat geef ik gelijk toe! Wanneer je afgewezen bent, kun je boosheid of agressie voelen. Dit kun je richten op je omgeving, wat niet goed is. Of het keert zich naar binnen en kan zo je zelfvertrouwen verlagen. Conclusie: beide alternatieven klinken niet echt aantrekkelijk. Of wel? Maar soms moet je wel even door die emotie heen om weer een stapje verder te komen. Zorg er in ieder geval voor dat je maar kort boos blijft. Dan kun je snel weer een positieve stap voorwaarts maken!

Mensen waar je van houdt

Het is maar een baan. Of een project. Toch?  Dus, wat is er dan eigenlijk helemaal aan de hand? Maar goed, nu voelt het even vervelend. Maar heb je een idee hoe snel je je weer lekker gaat voelen als je iets samen met je familie of vrienden gaat doen? Dat zijn mensen die van je houden, zoals je bent. En je waarderen voor wat je doet. Dit zal je ongetwijfeld weer in balans brengen en je weer geliefd voelen. Weer een stapje de goede kant op!

afwijzing,redirection

Bekijk je situatie eens opnieuw

Inmiddels is het tijd voor een beetje (zelf)reflectie. Was het jouw fout? Of hadden ze gelijk dat ze je hebben afgewezen? Maak het jezelf vooral niet te makkelijk. En loop eens door het hele proces heen, zodat je de volgende keer niet dezelfde fout(en) maakt. Als je ergens kunt verbeteren, doe dat dan ook. Maak afspraken met jezelf hoe je het de volgende keer anders aanpakt.

Stop met navelstaren

Het is gemakkelijk om jezelf naar beneden te blijven praten. Alsof het jouw fout was. En dat je echt niet beter kunt. Jezelf blijven bekritiseren en dat je dat nog verdiend hebt ook. Stop met bloeden! Als je hetzelfde blijft denken, krijg je wat je altijd hebt gehad. Dus stop daarmee. Accepteer wat er is gebeurd en doe weer een stap vooruit.

Wordt nog beter

Dit onderdeel van het plan is meer vooruit denken, maar dit is minstens zo belangrijk! Als je beter kunt worden, meer competenties aanleren of technieken, je verder specialiseren en een expert worden, dan zul je een ander type mensen en opdrachtgevers tegenkomen. In plaats van de mensen, die denken dat ze het zelf beter weten, zul je mensen tegenkomen, die speciaal jou hebben uitgezocht. Omdat ze begrijpen dat jij de expert bent. Hoe mooi is dat! Bijkomend voordeel? In de toekomst zul je heel wat minder vaak worden afgewezen.

Weer terug in het zadel

Dus, met die opdrachtgever had je duidelijk geen match. Big deal! Zonde van je inspanningen, maar weer een leerervaring rijker. En het is de hoogste tijd dat je jezelf weer terug dat zadel op helpt. Dus verkoop jezelf of je product aan een andere opdrachtgever. Update je portfolio of je c.v.. Bedenk dat je kennis, ervaring en vaardigheden je al zover hebben gebracht. En het feit dat je door een partij bent afgewezen, betekent nog niet dat je niets kunt. Onthoud dat goed!

never give up

Reageer op dit artikel

geef een reactie

  Subscribe  
Abonneren op